11 Ocak 2016 Pazartesi

MARSLI


   Son zamanların en popüler kitaplarından ve filmlerinden birinden bahsetmek istiyorum bugün: Marslı.
    Mars'taki insanlı araştırmalardan üçüncüsünün altıncı günüde meydana gelen fırtınanın görevi tehlikeye atması üzerine NASA operasyonu iptal eder ve Ares 3 ekibi gezegenden ayrılmalarını sağlayacak araca doğru hareket eder. Ancak ekibin botanikçisi Mark Watney'nin üzerine iletişim anteni düşer. Arkadaşlarının hayati fonksiyonlarının durduğunu fark eden ekip lideri Lewis, diğer üyelerin hayatını da kurtarmak için zor kararı alır ve Watney'in bedenini bırakıp gitmelerini emreder. Kimsenin bilmediği ise Watney'in yaşadığıdır.
       Andy Weir'ın yazdığı kitap bir yandan Watney'in Mars'ta hayatta kalma çabalarını diğer yandan onun yaşadığını fark eden NASA'nın onu kurtarmak için zamana ve bürokrasiye karşı yarışı anlatılıyor. Modern bir Robinson Crusoe hikayesi. Dili çok güzel. Kullanılan terimler ve anlatımı çok sade ve güzel. Kitabı okurken zaman bir çırpıda geçiyor.
      Filme gelince...
      Ridley Scott gibi bir usta, Matt Damon gibi bir star ve çok güçlü bir kadro var filmde. Kitap gibi sıkılmadan izleyebiliyorsunuz. Yalnız kitap Watney'in Mars yaşamını ve yaşadıklarını çok yüzeysel geçip, kurtarma hikayesini daha detaylı anlatmış.
     Kötü mü? Değil. Ama keşke Mars daha güzel işlenmiş olsaydı. Yine de kaçırmayın derim.

1 yorum: