27 Ocak 2016 Çarşamba

BATMAN NOEL

batman noel ile ilgili görsel sonucu

   Daha önce çizer olarak tanıdığımız Lee Bermejo bu sefer hem yazar hem de çizer olarak karşımızda. Hem de gelmiş geçmiş en iyi yeni yıl öykülerinden biri olan A Christmas Carol'ın (Noel şarkısı) Batman dünyasına adaptasyonu ile.
   Charles Dickens'ın klasik eseeri bir çok versiyonu ile karşımıza çıkmıştır. Ben ilk olarak Milliyet Çocuk içindeki resimli klasiklerin bir bölümü olarak karşılaştım. Kimler kullanmadı ki bu klasiği? Disney alemi, Muppets, vs. En son Jim Carey'in baş rolünü oynadığı film ile karşımızdaydı.
    Peki hikaye Batman evrenine nasıl uyarlanmış? Scrooge kim? Yıllardır yaşadığı vahşi ve yalnız hayat yüzünden artık ruh ve beden olarak yorulmuş bir Batman tabi ki. O ince çizgiyi her an aşabilecek kadar duygusuzlaşmış bir Batman var karşımızda. Hedefi de ezeli ve ebedi düşmanı Joker ve bu yolda yapılacak her şey, engel olabilecek herkesi  mübah. Hatta küçük Tim'in babası Bob da bu yoldaki kurbanlardan biri.
    Ama bu sefer Scrooge'un karşısına çıkacak üç Noel "ruhu" onu ne kadar değiştirebilecek? Batman eski haline dönebilecek mi? Klasik hikayeyi bilenlerin beklentileri adım adım gerçekleşecek bir öykü var karşımızda.
    Bermejo'nun gerçekçi ve sert çizimlerine alışığız ama yazarlığı? Hikayenin temelini bir klasiğe oturtunca çok sırıtmıyor ama çok süper bir yazım gücü de göremiyoruz. Yine de Batman dünyası dışında alternatif bir öykü ve çizim için güzel bir seçim. Bermejo Batman'in yalnızlığını, uçurumun kenarındaki yaşamını çok başarılı anlatmış.
    JBC yayıncılık çok başarılı bir baskı ve tercüme ile sizlere bu eseri sizlere sunuyor.
    Batman her zaman Batman'dir. Okunur ve okutur.
    Umarım siz de güzel zaman geçirirsiniz ve öykünün keyfini çıkarırsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder