27 Mart 2016 Pazar

BATMAN vs SUPERMAN: Dawn Of Justice

 
    Aylardır bu film için yazılan onca yazı sonrasında filmi sonunda izledim. Kısaca bir yorum yazmaya çalışacağım: ANCAK FİLMLE İLGİLİ BİLGİLER DE İÇERİR. İZLEMEDİYSENİZ OKUMASANIZ İYİ OLUR
   Filmin başı bana sanki yeni başlamış bir dizi havası verdi. Değişik sekanslarda kısa kısa hikayelerle ana hikayeye bağlantılar kurulmaya çalışılıyor. Batman'in Superman'e kızgınlığının nedeni, Superman'in Dünya'daki varlığı, vs. Hepsi bir örümceğin ağı gibi yavaş yavaş birbirine bağlanıyor. Yine de bana çok kesik kesik geldi.
   Bu sırada Batman aldığı bir istihbaratı araştırmakta ve "biraz" sert davranmakta. Superman de kendi kendine Batman'i sorgulamaktadır. Burada insan şu soruyu sormadan edemiyor. Zod ile kavganın üzerinden 18 ay geçmiş, tamam Batman Superman'e yaşananlardan dolayı kızgın. Peki sen Superman olarak 20 yıldır ortalıkta olan bir karakterden şimdi mi rahatsız oldun. Hiç mi bu adamla tanışmak istemedin. Konuşmak, olanları anlatmak ihtiyacı duymadın?
    Filmin ikinci yarısı ile birlikte her şeyin arkasındaki güç iyice ortaya çıkar: Lex Luthor! Lex çizgi romanlardaki gibi gücü akıllıca kullanan kötü bir iş adamı değil, çılgınlık sınırını aşmış biri. Amaçlarına ulaşmak için her türlü terörü yapabilecek biri. Sanki bir tür Joker var karşımızda. Lex, beklenen Batman Superman dövüşünün arkasındaki beyin olarak ortaya çıkması yetmiyor gibi "B" planı olarak Doomsday'in yaratılmasına yol açıyor. Luthor gibi birinin hem Batman hem de Superman'in gizli kimliklerini biliyor olması da ayrı bir muamma.
    Doomsday denince: Tıpkı çizgi rpmandaki Superboy gibi Kripton ve Dünya genlerinin karışımından oluşan bir garabet var karşımızda. Kızım ilk gördüğünde kocaman bir Orc diye yorum yaptı. Kavga ilerledikçe gücü değişip, kemiksi çıkıntılar ortaya çıkmaya başlar. Bu kadar olay da bizi....
    Superman'in ölümüne getirir. Artık efsane kabul edilen 75. sayıya açık bir gönderme var ve en büyük kahramanımız "ölür" Ölşümü de Batman'in Justice League'i toplamaya iter.
     Atmosfer belirgin olarak karanlık ve depresif. Bu da bizi aslında bir Batman filmindeyiz diye düşündürse de, Batman gibi Dünya'nın en büyük dedektifinin çevresinde dönen olaylara bu kadar kör olması ve Luthor'un manipülasyonları ile gaza gelmesi anlaşılmıyor. Superman ise yaşadığı ikilem yüzünden "Ben ne yapsam? Dikkat etmeliydim!" gibi iç sıkıntıları yaşıyor. Wonder woman bile yıllardır ilişki kurmadığı insanoğlu için birdiği THY uçağından inip geri dönmesinin nedeni bile tam anlaşılmıyor.
     Oyunculuklara gelince:
     Bern Affleck beklediğimden çok daha başarılı. Henry Cavill ise Superma'in çelişkilerini güzel bir şekilde bize aktarabiliyor. Jesse Eisenberg Jokervari Luthor rolünde iyi ama Luthor bu mu diye insan soruyor. Gal Gadot ise rolüne cuk oturmuş.
     Sonuç olarak kötü bir film mi? ASLA değil! Ama beklentilerinizi ne kadar karşılar o tamamen siz izleyince ortaya çıkacak. Benim için vasatın üstü bir filmdi. Belki DVD'si bize daha net bir hikaye anlatabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder