29 Aralık 2015 Salı

ROM

ROM
                 Yıllar önce gazete bayiinde bir gün Alfa yayınları imzalı farklı bir çizgi roman ile karşılaştım: ROM! Marvel yayınlarından olduğu yazılan Rom hemen ilgimi çekti. Çünkü ham Marvel kaynaklı idi hem de konusu bana ilginç gelmişti.
                   Rom'un tüm maceralarını Bill Mantlo yazmıştır, ancak ilk sayıların çizeri John Buscema değil kardeşi Sal Buscema'dır. Ayrıca 50'li sayılardan sonra Sal yerini efsane çizer Örümcek adamın ortak yaratıcısı Steve Ditko'ya devretmiştir. Ditko seri bitene kadar Rom'un ana çizeri olarak kalmıştır.
                 Rom ülkemizde ilk olarak 8 sayı yayınlanmış. Ardından bir süre ara verilip tekrar birinci sayıdan başlanarak 20 sayı tamamlanmıştır.
                  Kahramanımız Rom Galador gezegeninin vatandaşıdır. Gezegeni Kara Nebula denen galaksiden gelen Dire wraith (Darkon) ırkının saldırısına uğrar. Wraith’ler kılık değiştirme yetenekleri olan bir ırktır. Galador yönetimi, Darkonları yenmek için halkından fedakârlıkta bulunmalarını ister. Gönüllüler insanlıklarının yarısını terk edip uzay şövalyesi denen biyonik silahlar olacaktır. İlk gönüllü Rom olur. Uzay şövalyeleri Wraith’leri yener ancak düşmanları kaçıp evrene yayılır. Şövalyeler de peşlerinden yollara düşer.
Rom’un hedefi de Dünya’dır. Clairton adlı kasabaya gelir.  İnsanlar başta yıllardır tanıdıkları insanları öldüren bu metal canavardan korksa da başta Brandy Clark olmak üzere zamanla hepsi onun savaşında yardımcı olur.
Wraith'ler 50. sayıda anlatıldığı gibi Skrull'ların kardeş ırkıdır, ancak kara nebulaya göç edip farklı bir yaşam sürmüşlerdir. İki tür değil iki cins vardır dişi ve erkek. Serinin ilk sayılarında gezegenin erkekler tarafından yönetildiği ve erkeklerin bilime daha ağırlık vererek istila planları yaptığını görürüz. Zamanla bu karakterleri yetersiz bulan Marvel tüm erkeklerin dişiler tarafından yok ettirir. Dişilerin grafik tasarımcısı usta yazar ve çizer Walter Simonson'dır. Dişiler kara büyüye inanmakta ve bilimi dışlamaktadır. Erkeklerden farklı olarak dişilerin sivri dilleri vardır ve düşmanlarının alnına saplayıp hafızalarını da ele geçirip kişinin yerine geçerler. (Erkekler sadece kılık değiştirebilmekte ve teknolojiden yararlanıp sahte kimlikler düzenleyerek yaşamaktadırlar, hatta bazı yerine geçtiklerini de tutsak olarak saklamaktadırlar)
                 Brandy Clark bir Wraith tarafından kandırılarak ölen bir uzay şövalyesi olan Starshine kostümünü giymiştir. Böylece Rom'u öldürmesi planlanmıştır, ama plan geri teper. Bir süre birlikte savaşırlar ancak tüm Clairton halkının dişiler tarafından yok edilmesi Brandy'i çıldırmanın eşiğine getirir ve daha ruhsuz bir savaşçı olur. Bir Wraith ile insanın birleşmesinden ortaya çıkan Melez (Hybrid) Rom'un dördüncü yıllığında Brandy'i zırhtan ayırır. (Melez Rom ile üç kez savaşır ve ne tesadüftür ki üç savaşında da Rom'a bazı mutantlar yardım eder. İlkinde X-men, ikincide kötü mutant kardeşliği ve son olarak yeni mutantlar).
                  65. sayıda Rom Forge'un yardımı ile dünyaya çarpmak üzere olan kara nebulayı nötralize ederek Wraith'lerin şekil değiştirme gücünü ellerinden alır ve hepsini Limbo'ya sürer. Görevini başarı ile tamamlayan Rom Galador'a dönmek üzere yola çıkar. Birkaç sayı boyunca Rom'un başka gezegenlerde diğer uzay şövalyeleri ile maceraları izlenir ve Rom Galador'a döner. Burada onu kötü bir sürpriz beklemektedir. Uzay Şövalyeleri gittikten sonra Galador halkı ikinci kuşak uzay şövalyelerini yaratmış ama yeni şövalyeler insanlıklarını tamamen bırakmıştır. Rom ve dönen uzay şövalyeleri ile yeni nesil arasındaki son savaş sonrası hayatta kalan ancak insanlıklarını kaybetmiş uzay şövalyeleri tarafından Brandy ile birlikte Galador'un yeni Adem ve Havva'sı olmak üzere bırakılırlar.
                Rom’un 75 sayı ve 4 yıllık süren serüveninde Marvel’ın az kullanılan Kahramanları konuk olurlar, Dr. Strange, Namor, Shang Chi, Alpha Flight gibi. Ama büyük finalde dünyanın her köşesinden kahramanlar yardıma gelirler.
Tüm maceranın temelinde bir gizli düşman (gizli devlet, gizli ajan) korkusu anlatılırken, sıradan insanın kendini (insanlığının yarısını) feda ederek nasıl haksızlıklara karşı savaşabildiği anlatılmaya çalışılır. Yarı insan Rom'un bir insana ulaşılamaz aşkı, gezegene dönüp insanlığının kalan yarısını almak istemesi gibi alt metinler bu hikâyeyi desteklemektedir. Şu aralar sadece cilt olarak sahaflarda bulunmaktadır.

    İyi okumalar, sevgiler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder